ابزارهای پرنده نگری

ابزارهای پرنده نگری

همونطور که می‌دونیم پرنده‌نگری دیدن پرنده‌ها توی زیستگاه طبیعی مثل جنگل، کوهستان، تالاب، حتی حیاط خونمون و پارک شهرهامون و … است.

برای پرنده‌نگری با دست خالی هم میشه از این تفریح علمی لذت برد و با دقت توی رفتار پرنده‌ها و شنیدن صداشون ذهنمون رو خالی کنیم و از دغدغه روزمره فاصله بگیریم.

ولی اگه بخواهیم پرنده‌نگری دقیق‌تری داشته باشیم بهتره ابزارهایی رو تهیه کنیم.

دوربین دوچشمی (شکاری) مهمترین ابزار برای پرنده نگری

1- دوربین دوچشمی:

اولین ابزار تهیه یه دوربینه که بتونیم از فاصله دور پرنده رو نزدیک بکشیم و ببینیمش. این دوربین‌ها ابعاد و مقیاس‌های مختلفی دارن که میشه برای هر فرد کودک و نوجوان یا بزرگسال متفاوت باشه. کلا هم بهتره که اگر می‌خواهیم به صورت جدی پرنده‌نگری یا گردشگری حیات وحش رو دنبال کنیم از ابزار خوب و با کیفیتی استفاده کنیم چرا که اگر کیفیت عدسی‌های دوربین دوچشمی خوب نباشه می‌تونه توی دراز مدت به بینایی ما آسیب بزنه.
به دوربین دوچشمی، دوربین شکاری هم گفته میشه که معمولا توی گذشته بیشتر از این کلمه استفاده میشد ولی حالا دوربین دوچشمی جایگزینش شده.

2- کتاب راهنما:

دومین ابزار کتاب راهنماست. توی کتاب‌های راهنما یا Field guide  لیست پرندگان اون کشور یا یک منطقه خاص اومده و میشه با گشتن توی فهرستش از پرنده‌ها بیشتر اطلاعات کسب کرد و راحت تر شناسایی کرد.
معمولا توی کتاب‌های راهنما اطلاعات کلی از کلیدهای شناسایی، تصاویر با کیفیت، سایز، زیستگاه، تغذیه و … آمده که برای آشنایی با اون پرنده میتونه خیلی کمک کنه.

دوربین دوشچمی، دوربین عکاسی، لنز تله، دوربین سوپر زوم

3- دوربین عکاسی:

سومین ابزار دوربین عکاسیه که می‌تونه مکمل خوبی برای ثبت مشاهدات باشه. گاهی وقت‌ها با دیدن شاید نشه بخوبی و با اطمینان پرنده‌ای رو شناسایی کرد و بهتره که عکسی از اون پرنده داشته باشیم تا بتونیم شناسایی درستی داشته باشیم و حتی جایی بتونیم ثبتش کنیم. البته کلا عکاسی حرفه‌ای حیات وحش با پرنده‌نگری متفاوته و دو موضوع جدا هستن. اینجا دوربین ابزاری برای ثبت مشاهداته نه برای عکاسی حرفه ای ازشون.

اپلیکیشن Ebird برای پرنده نگری

4- سایت یا اپلیکیشن E-bird:

سایت Ebird.org  پایگاه داده ایه که میشه مشاهدات پرنده‌نگریمون رو با جزییات تعداد و مکان و ساعت و … ثبت کرد. این داده‌ها میتونه برای کارهای حفاظتی به پژوهشگرها کمک کنه و هم اینکه توی پروفایل شخصی ما هم  ثبت میشه و هر زمان نیاز باشه میشه بهش رجوع کرد.
سایت Ebird  اپلیکیشنی رو هم طراحی کرده که روند ثبت مشاهدات رو راحت تر میکنه.

5- صبوری و سکوت:

پرنده‌نگری و کلا گردشگری حیات وحش یکی از آموزه‌ها و آورده‌هاش اینه که میزان صبر ما رو بالا میبره. دنیای امروز هر روز در حال بالابردن سرعت زندگی و انجام کارهاست ولی توی این شاخه از گردشگری سرعت و عجله همیشه نمیتونه نتیجه مطلوبی داشته باشه. داشتن سکوت هم میتونه به نتیجه بهتر منجر بشه و باعث بشه که به پرنده ها و حیات وحش استرس کمتری وارد کنیم و بهتر بتونیم ببینیم و بشنویمشون و بهشون نزدیک بشیم.

تلسکوپ پرنده نگری
عکس: مهدی نصیری / تالاب صالحیه

6- تلسکوپ پرنده‌نگری:

این ابزار بیشتر برای محیط‌های باز مثل تالاب‌ها، نوارساحلی و … کاربرد داره و اگر کسی قصد داشته باشه که بصورت حرفه‎ای پرنده‌نگری رو دنبال کنه بهش نیاز خواهد داشت.

ابزارهای دیگه‌ای هم مثل لباس، قلم و کاغذ یا ثبت دیجیتالی میتونه کمک کنه اما به طور کلی مهمترین‌هاش همین ابزارهاست. معتقدم که پرنده‌نگری رو میشه ساده با دست خالی هم انجام داد و براساس احساس نیاز و علاقه‌مون سراغ ابزارهای بعدی رفت. کلا نباید خیلی سختش کنیم و اجازه بدیم که آدمها این تفریح علمی رو تجربه کنن هر چند که نخوان بصورت حرفه‌ای دنبالش کنن.


دمتون هیرکانی